Annons
Annons



Lyxig lasagne med rött vin, mozzarella och parmesan


Jag hade lovat John lasagne i helgen. Han har tidigare i veckan tjatat om någon färdig variant på Ica som jag vägrar köpa och till slut när jag bad honom googla upp ingredienserna på den där lasagnen så gav han med sig haha! 😉
Det var faktiskt första gången jag gjorde lasagne, vet inte hur det kommit sig att jag aldrig gjort det innan. Men gott blev det iaf och John gav den massa beröm 🙂

Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
En klick smör
500 g nötfärs
1 morot
3 msk tomatpure (gärna Mutti)
2 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater (Mutti är godast)
1 glas rött vin
1,5 msk konc kalvfond
Salt
Svartpeppar
Färsk rosmarin
Färsk timjan
Färsk basilika

Bechamelsås:
0,9 liter röd mjölk
60 g mjöl
60 g smör
0,5 tsk riven muskotnöt (eller torkad)
Salt
Vitpeppar
200 g mozzarellaost
50 g riven parmesan
12 st lasagneplattor

Vitlökssås:
1 vitlöksklyfta
2,5 dl turkisk yoghurt
Salt

Gör så här
Hacka lök, vitlök och chili. Skala och riv moroten. Bryn lök, vitlök och chili i en stekpanna med en klick smör tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt nötfärsen och bryn tills den är genomstekt. När det återstår någon minut, tillsätt den rivna moroten och låt fräsa med.
Hacka timjan, basilika och rosmarin (krydda efter behov, jag tog ca 0,5-1 msk per krydda).
Tillsätt tomatpuré, timjan, rosmarin och basilika i nötfärsen. Strö över mjölet och rör om.
Häll över ett glas rött vin och låt köttfärsen koka några minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna och 0,75 dl vatten samt konc kalvfond. Rör om och låt puttra i ca 30 min.

Bechamelsås: Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och rör om så att det inte bildas några klumpar.
Häll försiktigt i mjölken under omrörning och låt sen koka i 5 min under omrörning tills såsen tjocknar
Smaka av med muskot och salt.
Hacka hälften av mozzarellaosten och rör ner i såsen. Skär den andra delen av mozzarellan i skivor och spara vid sidan av.

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg två slevar bechamelsås i botten av en ugnsformen, täck med lasagneplattor.
Lägg en tredjedel av köttfärsen på lasagneplattorna, sedan lite bechamelsås och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till sammanlagt 4 lager lasagneplattor. Se till att du har kvar bechamelsås till översta lagret bara.
Översta lagret tar du den sista bechamelsåsen samt den sista mozzarellan  samt sist riven parmesan.
Ställ in lasagnen i ugnen i  ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg.

Pressa en vitlöksklyfta och blanda med 2,5 dl turkisk yoghurt, smaka av med salt.
Servera lasagnen med en fräsch sallad och den kalla vitlökssåsen.

lasagne

 

 

 

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM JULIA

Julia Krischel är känd efter att ha medverkat i flera dokusåpor som Top Model, Paradise Hotel och Big Brother. Hon lever livet efter sin egen väg och är inte rädd för att gå emot strömmen. Julia är utbildad makeup artist och hudterapeut och älskar allt inom skönhet. Hennes andra passion i livet är matlagning. I bloggen kommer ni bland annat få ta del av smaskiga recept och inspirerande skönhetstips.

juliakrischel@hotmail.com



Annons




Annons

Laddar