Annons
Annons



Krämig potatisgratäng, kantarell och cognacsås med flamberad oxfilé


Igår var jag ute i skogen och plockade lite svamp, så himla mysigt! Fick med mig ett gäng kantareller som John rensade till mig idag innan vi bestämde oss för att göra en kantarellsås till kvällens middag 🙂

Det blir mycket goda middagar här som ni kanske märkt och på helgerna även ett gott vin till. Så himla mysigt att stå inne i höstrusket, tända upp ljus, laga en god middag, dricka vin och bara mysa! Jag har alltid gillat det men John har aldrig varit ”den typen” innan men verkar onekligen gilla det oxå. När maten är klar så är det han som tar alla matbilder faktiskt, vi är ett bra team han och jag haha ❤

 

Ingredienser Potatisgratäng och Flamberad Oxfilé 4 pers

8-10 potatis

1 krm nymald vitpeppar/svartpeppar

3 dl vispgrädde

1 dl mellanmjölk

1 dl riven lagrad greveost

2 hackade vitlöksklyftor

3 msk smör

Salt

Peppar

4 bitar oxfilé

Cognac

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i en halv cm tjocka skivor.  Lägg sen potatisen i stor skål och tillsätt resten av ingredienserna. Häll över i en smord ugnsform, platta till med sked på all potatiser är täckt med grädde/mjölk. Klicka över 6 klickar smör. Ställ mitt i ugnen 200 grader ca 1 timme. Ta sen ur potatisgratängen och låt stå till sig 5-10 min.

Lägg upp oxflén på ett skärbräde, salta och peppra runt om. Värm upp en stekpanna och klicka i lite smör, bryn oxfilén. När du är nöjd, stäng av fläckten (OBS VIKTIGT annars flammar lågorna upp) och ställ bort stekpannan så den får svalna lite. Häll sen på ca 0,5 dl cognac och tänd på, försök skyffla över cognac över köttet så lågan brinner på köttet för mer smak, låt sen lågan brinna ut.

 

Ingredienser Kantarell och Cognacsås

Kantareller

2 st scharlottenlök

3 dl vispgrädde

1,5 msk konc kalvfond

Salt

Peppar

Cognac

 

Gör så här

Dela svampen på mitten och lägg i en torr varm stekpanna. Bryn tills all vätska har försvunnit. Klicka i smör och bryn sen kantarellerna lite till. Hacka löken och bryn tillsammans med kantarellerna. Häll på vispgrädde och kalvfond, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll på cognac och låt puttra lite på svag värme ett par minuter.

oxfile

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM JULIA

Julia Krischel är känd efter att ha medverkat i flera dokusåpor som Top Model, Paradise Hotel och Big Brother. Hon lever livet efter sin egen väg och är inte rädd för att gå emot strömmen. Julia är utbildad makeup artist och hudterapeut och älskar allt inom skönhet. Hennes andra passion i livet är matlagning. I bloggen kommer ni bland annat få ta del av smaskiga recept och inspirerande skönhetstips.

juliakrischel@hotmail.com



Annons




Annons

Laddar